Terbongkar!! Penjelasan Sebenar Mengenai Biskut Bin-Bin, Baby Bites Dan Cream Crackers Yang Mudah Terbakar

ads 1


Akhir2 ni ramai heboh di Facebook berkenaan biskut Bin-Bin (Antara snack fav dulu tu..sbb murah n boleh tahan sedap..hihi), biskut Baby Bites dan jugak ada yang rajin g buat eksperimen dengan biskut cream crackers.. Akhirnya ada jugak ilmuan yang tampil memberikan penjelasan.
Eksperimen Pakar Bin-Bin
Eksperimen Pakar Cream Crackers
Berikut adalah penjelasan pakar sebenar: :)
"Alhamdulillah..
Thanks kak Julia Romeli..
Tlg bagi explaination more details pasal biskut baby tu..

Yes..

I directly go to her right after my sister Ridwah Hanis tag me to a post said about baby biscuit that i gave to my kids is not safe..



Actually i dah tau pasal benda ni lama dah..
Pasal biskut bin bin tu..
Tapi lama dah..
N i tau x de salah pun biskut tu..
So tu pasal i just relaks je bila few people tag me about this biscuit..

Why kak julia?
Because she is a mom who is a phd student in chemical at UTP (or dah grad..sorry kak..i x sure psl dah grad ke blom..but someone call u doc, so i blur..hahah..n if i not mistaken laa about ur course)..

Penjelasan dari PhD student in Chemical UTP
After she explained, i boleh ckp u all yg share pasal biskut tu boleh lah buang segala mak nenek makanan korang..hahaha..especially yg ada ingredients by potato starch tu..korang takut sngt kan bila bakar bau plastik..hahaha
Tu hah..siap dia buat test lagi kat biskut biasa yg korang dok makan tu..hahaha..
Sila refer gmbr k..

Yela..
Takut sangat kan..
Btw i akan continue bagi my kids biskut tu..
Takut?
Napa nak takut..
Xde salah pun biskut tu..
Hahah..

Kalau nak tau details, sila baca all the komen yg ada dlm post ni..
semua i dah share ye..

I pun a mom jugak, 
Biha


***update 1 : sila baca my post n all komen..jangan baca kat gmbr..gambar x menerangkan isu sebenar..gmbt hanya bagus utk andaian sendiri..baca komen dr awal..kat hujung2 tu penuh ngan pm pls je..kalau baca dr awal komen2 tu..u akan tau kenapa i ckp biskut ni ok..pls rajin2 kan diri anda..jgn jd tipical malaysia sangat yg pemalas nak baca komen2..tq
***update 2 : info ni ada berkaitan dengan silibus biologi form 4..maaf ye..saya x belajar biologi masa form 4..sebab tu sy refer kat org yg saya rasa layak utk explain kpd saya..x kira lah dia tu sapa tp i mintak pandangan yg lebih pakar..not simply share pasal biskut baby yg terbakar bila dibakar..
** *******
since ramai sangat bising bahasa i rojak sangat, ni kesimpulan utk komen2 yg korang malas nak browse tu..xpe..niat sy nak share apa yg betul je..
1. Biskut dlm gambar tu biskut ping pong yang ditest bakar oleh kwn saya tu..just nak tunjuk yg apa2 makanan dicucuh api mmg akan terbakar.
2. Biskut baby yg byk viral smlm tu adalah brand baby bytes yg dikatakan ada kandungan plastik dlm nya. Saya rujuk kat kawan saya berkenaan isu ni sebab ramai ahli keluarga sendiri tag saya kat post2 yg viral tu.
3. Kawan saya tu (k julia), dah share kenapa bakar biskut or any food boleh terbakar bila dicucuh api. Dalam kes biskut baby bytes tu, berkemungkinan besar kandungan kanjinya sangat tinggi sebab menggunakan beras tepung dan kanji kentang (potato starch).
4. Kanji yang tinggi ni juga boleh sebabkan biskut ni menyerupai plastik sebab kanji dlm tepung adalah polimer yang brittle pada suhu2 tertentu.
5. Kanji kentang juga ada digunakan dalam penghasilan plastik mesra alam. Sebab tu bila bakar bau mcm plastik.
6. Adakah ia selamat dimakan? Yup..ia selamat dimakan.
**** sekian, rasa kalau nak tegakkan isu homemade, isu bahasa, isu halal haram, bukan disini utk ajar saya..saya hanya nak terangkan benda betul shj. Tq ****"
Jadi macamana, rasanya cukup dengan penjelasan ni. Memang semuanya selamat dimakan.. Jom beli biskut Bin-Bin kita makan sambil layan blog Viraliyat... hehe...
ads 2

0 Response to " Terbongkar!! Penjelasan Sebenar Mengenai Biskut Bin-Bin, Baby Bites Dan Cream Crackers Yang Mudah Terbakar "

Post a Comment