Isu Doktor Hensem : Ini Nasihat 'Pedas' Untuk Para Isteri.. & Juga SUAMI

ads 1



Jika sebelum ini Timbalan Pemuda PAS Perak membuat teguran terbuka kepada stesen radio dalam isu Dr Handsome, kini satu lagi nasihat tentang isu tersebut menjadi viral di Facebook.

Baca : Timbalan Pemuda PAS Perak Buat Teguran Terbuka Kepada Stesen Radio Isu Dr Handsome

Nasihat itu dikongsi oleh seorang pengguna Facebook, Fiq Habib pada 3 November lepas dan mendapat lebih dari 5,000 perkongsian.

Apa yang menarik tentang nasihat ini adalah ia bukan sahaja ditujukan kepada isteri, malah turut ditujukan buat suami.


Perkongsian penuh dari Fiq Habib

Alang2 dah viral, aku nak komen skit lah isu ni tapi 1st thing 1st, aku mohon maaf kalau ada terkasar bahasa dlm post kali ni.

Untuk yg x tau hujung pangkal, long story shortnya ialah Hot fm jemput doktor hensem ni ke konti pagi tadi. Bila tgok doktor ni hensem, maka ramai ibu2 mengandung tergedik2 nak doktor ni deliver baby dia..

Bab bersalin ni aku sensitif skit sebab ia melibatkan maruah. So post aku pun sikit pedas lah.. xpe.. aku goreng secukup rasa.. still bole telan..

1st. 
Mana maruah korang sebagai seorang wanita Islam? Asal hensem je, korang sanggup kangkang depan dia? Asal hensem je korang sanggup kangkang depan dia? Xde rasa malu ke? X rasa bersalah ke? X de rasa hormat kat suami ke?
Suami pulak.. mana maruah korang sebagai suami? Sanggup biarkan mahkota isteri yg paling berharga dilihat lelaki lain? Siap bayarkan lagi. Xde rasa apa2 ke?

2nd. 
Darurat? Coi la darurat korang. Kalau korang kata itu darurat maknanya korang sendiri belum faham makna darurat dlm Islam. Darurat tu maknanya kalau korang dok dlm hutan & masa tu cuma dia saja doktor yg ada utk deliver baby korang. Cuma korang 2 org je. Kalau ada mahram @ perempuan lain, STILL X DARURAT sebab perempuan tu boleh tolong deliver. Doktor ajnabi tu bole bagi panduan kat org yg deliver tu UNLESS ada masalah yg memerlukan kepakaran seorang doktor THEN baru dikira DARURAT.

3rd. 
Darurat lagi. Katanya x ada duit nak ke hospital swasta maka bawak la isteri pegi hospital gomen. Hospital gomen ni... ikut giliran doktor. Kalau kena doktor lelaki, lelaki lah.. kalau kena doktor perempuan, perempuan lah.. So... redha je lah kan?

Meh aku nak tanya.. masa korang gi meminang isteri korang dulu.. mak bapak dia letak hantaran belas2 ribu.. korang sanggup je kan? Masa kenduri kawin tu.. habis puluh2 ribu.. korang rela je kan? Siap spare duit gi honeymoon oversea lagi. Xpe kan? Wajib ke semua tu? Mana darurat korang time tu?

Jadi.. kalau la nanti Allah tanya: "Apa alasan ko x boleh kumpul duit rm 3 - 4 ribu untuk bersalin dengan doktor perempuan" agak2 korang bole jawab x?
Bhai.. bini ko tu bukannya tetiba je nak bersalin terus sakit nak beranak. 9 bulan budak tu dalam perut. Simpan la... sebulan rm300 ke.. dah ada rm2700. Lebih dari cukup klu bersalin normal. Nak selamat simpan la lebih skit..

4th.
Ada kes paling teruk.. ada duit. Pegi hospital swasta tapi pilih jugak doktor lelaki. Bukan Islam plak tu!! Ataupun sebab nak doktor hensem katanya. Eiiii!! Geram nak PANGje sedas pompuan camtu. Sigh~

Ok.. meh aku nak share skit crita aku. Anak aku 4 orang. Semua lahir di hospital swasta. Bukan sebab aku bnyak duit. X sama skali. Jujur aku sampai meminjam duit sebab x ckup duit tapi Alhamdulillah anak2 aku disambut doktor perempuan Muslim. Anak sulung aku disambut Doktor Suriati di KMC Kuantan, 2nd Doktor Rosnah di DBM Ptg Pauh, 3rd Doktor Fauziah di KPJ Perda & 4th Doktor Hanita di DBM Ptg Pauh jgak.

Sebab apa aku sanggup bergolok bergadai utk deliver baby aku dgn doktor2 ni?

1) Perempuan Islam. Titik. Xde darurat2 nye..

2) Aku nak teman isteri aku di waktu paling genting & getir dlm hidup dia. X caya, tanya la mana2 ibu macam mana pengalaman diorang bersalin. Seronok ke tak? Time sronok nak sama2 kan.. time cemas camtu korang bole tinggal isteri korang sorang2 dalam labour room tu. Siap kena marah dengan misi lagi. Patut x?

Alhamdulillah.. setakat anak no 4 ni aku belum missed pegang tangan isteri aku masa deliver baby.. usap kepala & doakan dia.. beri semangat & sokongan moral.. & aku dapat rakam gambar setiap baby aku sebelum tali pusat di potong lagi..

Paling penting, pengalaman paling bernilai dalam kehidupan bersuami isteri tu aku x missed. Serius, korang masuk la labour room tu teman wife korang bersalin. Baru korang tau cemana rasa dia. Xde rasa bayar rm 2-3 ribu tu..

3) Privasi. Korang percaya x.. x semua.. tapi ada hospital kerajaan deliver baby atas katil dalam wad jer? Tutup ngan tirai kat keliling katil tu.. then teran la.. nak jerit, jerit la.. satu wad dengar. Kesian x kat wife korang?

Hospital swasta, bilik bersalin memang sorang2 lah. Wad pun paling cikai 3 org 1 bilik. Tambah duit skit dapat blik vip sorang2. Aman bahagia. Alah.. bilik hotel masa honeymoon sanggup bayar.. kan? Apasal x tido bawah jambatan je time honeymoon tu?

4) Kualiti & layanan di hospital swasta. Pengalaman personal aku, memang berbeza la layanan hospital gomen ngan swasta.. maaf sgt2 utk doktor2 & nurse gomen dlm friend list aku nih. Bukan nak kondem korang.. Tapi aku rasa korang pun setuju dlm bab ni kan?

5) Kepakaran. Korang bayar mahal bukan saja2.. doktor yg handle wife korang tu memang pakar perbidanan @ O&G. Maka sudah tentu la berbeza juga hasil rawatannya itu.. benda nak pakai lama beb... apa salahnya bayar lebih skit.. Kalau beli sport rim kreta nak yang ori jepun sokmo.. yer dok?
Apa pun yg aku share ni pandangan & pengalaman peribadi aku & isteri aku. Aku x paksa korang setuju @ terima.. Yang penting, fikir2kan lah yer. 
sumber

ads 2

0 Response to " Isu Doktor Hensem : Ini Nasihat 'Pedas' Untuk Para Isteri.. & Juga SUAMI "

Post a Comment