Anda pasti tidak akan buang uncang teh yang telah digunakan selepas baca artikel ini

ads 1
Lepas bancuh mesti korang terus buang the tea-bags kan? Tahukah korang ‘tea bags’ kita boleh diguna-semula menjadi lebih dari secawan teh?
Di bawah ini ada senarai kegunaan tea bag selain secawan teh:
Letakkan pati minyak wangi kegemaran korang pada dry tea bags yang sudah digunakan untuk dijadikan DIY Air Freshener buatan sendiri yang kreatif dan sangat ekonomikal untuk rumah, pejabat, atau kereta korang kerana sifat daun teh yang menyerap bau.
Anda pasti tidak akan buang uncang teh yang telah digunakan selepas baca artikel ini
Anda pasti tidak akan buang uncang teh yang telah digunakan selepas baca artikel ini
Untuk pencinta kucing, korang boleh campurkan dry tea yang telah digunakan ke dalam pasir najis kucing kerana ianya dapat mengurangkan bau kurang enak dari najis kucing. 
Dari segi kesihatan pula, oleh kerana teh mengandungi antioksidan, kalau korang ada masalah kaki berbau, boleh rendamkan kaki ke dalam air suam bersama tea bags yang telah digunakan untuk menuetralkan bau kaki dan boleh menyihatkan kulit korang. Ianya juga boleh dibawa mandi untuk aromaterapi. Moist tea bags juga elok untuk tired eyes to ease discomfort dan untuk sunburn skin to cool and reduce inflammation. Sama-sama kita manfaatkan bahan terpakai dan selamat mencuba!
Mengatasi mata yang penat
Caranya, rendamkan dua uncang teh di dalam air hangat dan sejukkan. Setelah sejuk, tempatkan uncang teh tersebut di sekitar mata selama 15 minit. Tanin yang terdapat di dalam teh boleh mengurangi kemerahan dan bengkak pada mata.
Mengurangi sakit pada luka melecur
Sapukan uncang teh yang basah ke kawasan yang melecur dan anda dapat mengurangi rasa sakit dari luka tersebut.

Membantu menghilangkan parut
Parut dari luka terkena pisau atau melecur boleh diatasi dengan meletakkan uncang tehbasah pada kawasan luka, Hal ini dapat mengurangi bekas luka atau parut pada kulit anda.
Sebagai ubat kumur
Teh boleh menjadi ubat kumur yang cukup efektif. Kumur mulut dengan teh beraroma seperti pudina atau teh lain yang dicampur dengan garam.
Mencantikkan kaki
Bagi yang sering memanjakan kaki, rendam kaki dengan teh kamomil yang dicampur dengan garam Epsom untuk membuat kaki kelihatan bermaya dan cantik..
Sumber : Viraliyat
ads 2

0 Response to " Anda pasti tidak akan buang uncang teh yang telah digunakan selepas baca artikel ini "

Post a Comment