10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia – Automatic Kalanishkov

ads 1
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov1
Sebut saja Kalanishkov, bagi mereka yang mengikut industri persenjataan pasti tahu tentang jenama yang menjadi pengeluar senjata mega di Rusia ini.
Izhmash – merupakan pengeluar terbesar produk ketenteraan seperti senjata automatik dan snipper, peluru meriam, serta pelbagai produk senjata untuk awam seperti senapang patah, senapang sukan dan peralatan untuk mesin.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov2
Syarikat ini telah ditubuhkan pada tahun 1807 di Izhevsk, sebuah bandar yang terkenal dengan sejarah ‘gunsmith’ yang terletak kira-kira 600 batu ke utara-timur Moscow.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov3
Bangunan kilang senjata ini merupakan yang pertama mengeluarkan senjata Rifle AK-47 berskala besar yang kemudiannya mengubah lanskap pengeluaran senjata kepada saiz yang lebih kecil. Kalanishkov merupakan antara siri ciptaan senapang serangan paling cemerlang pada abad ke-20.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov4
Semuanya bermula sewaktu perang Great Warrior meletus, seorang pemandu kereta kebal bernama Mikhail Kalashnikov yang menyertai barisan hadapan telah mengalami kecederaan teruk. Sewaktu terlantar di katil, Mikhail mula berfikir untuk mencipta ‘submesin gun’ yang sangat diperlukan oleh tentera Rusia yang sedang berjuang di medan perang pada ketika itu.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov5
Tanpa sebarang latihan dan pengalaman kejuruteraan, Kalanishkov mula melakar, mereka bentuk, melakukan ujian dan berbincang dengan mereka yang pakar dalam bidang senjata. Beliau akhirnya ditawarkan bekerja dengan biro rekabentuk tentera dan menerima latihan secara professional.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov6
Dari awal Kalanishkov telah menetapkan prinsip reka bentuk bagaimanakah yang beliau inginkan pada rifel ciptaannya; ringkas dan boleh dipercayai penggunanya. Walau bagaimana pun, kejayaan bukanlah mudah baginya. Hanya pada tahun 1947 selepas beberapa siri kegagalan pada prototaip yang dibina, rekabentuk ciptaan Kalanishkov telah diterima sewaktu dalam satu pertandingan yang dianjurkan oleh ajensi pertahanan.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov7
Meskipun menerima saingan sengit dari pengeluar senjata ternama lain di pertandingan tersebut, Kalanishkov layak ke pusingan ke 2 dan seterusnya mara ke pusingan akhir.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov8
Pada tahun 1949, Kalanishkov melihat ciptaan beliau mula diterima sebagai satu standard senjata tentera Rusia. Beliau kemudiannya menerima anugerah Stalin, satu anugerah yang berprestij. Sejak itu beliau menghabiskan 60 tahun hidupnya bagi menambah baik ciptaannya.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov9
Hingga ke akhir hayatnya pada tahun 2013 Kalanishkov yakin senapang AK yang telah dinaik taraf itu akan kekal menguasai pasaran untuk sekurang-kurangnya 25 tahun akan datang sehingga senapang kartrij yang berkuasa tinggi dan lebih baik dicipta. Secara umum, pembuat senjata akan terus mereka bentuk senjata untuk ketepatan yang lebih baik dan mampu menembusi perisai badan yang lebih moden serta halangan cahaya.
10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia -Automatic Kalanishkov10
Sehingga kini, senjata yang dikeluarkan dari kota “Izhmash” ini telah dipasarkan ke 27 negara termasuk US, UK, Jerman, Norway, Itali, Kanada, Kazakhstan dan Thailand. Pada Ogos 2013, Izhmash dan Izhevsk Mechanical Plant telah bergabung dan dinamakan dengan nama baru iaitu Kalashnikov Concern. 
sumber– TheVocket.com
ads 2

0 Response to " 10 Gambar Proses Pembuatan Senjata Terkenal Rusia – Automatic Kalanishkov "

Post a Comment