“JIKA SUDAH MEMPUNYAI CALON, JANGAN TERLALU MELAYAN YANG LAIN!” – GURU INI ‘SEKOLAHKAN’ LELAKI YANG SUDAH BERTUNANG

ads 1 “Jika Sudah Mempunyai Calon, Jangan Terlalu Melayan Yang Lain!” – Guru Ini ‘Sekolahkan’ Lelaki Yang Sudah Bertunang

ta orang, “Kalau bertunang, jangan-lama-lama!” Tidak dinafikan, tempoh bertunang adalah tempoh paling mencabar dan penuh dugaan bagi kebanyakan pasangan dalam memeterai ikatan sebelum melangkah ke alam perkahwinan.
Dugaan paling besar selalunya menimpa pihak lelaki apabila muncul wanita lain yang kelihatan lebih baik atau lebih menarik daripada tunangan sendiri. Macam tu ke?

Ujian Orang Bertunang

“Jika Sudah Mempunyai Calon, Jangan Terlalu Melayan Yang Lain!” – Guru Ini ‘Sekolahkan’ Lelaki Yang Sudah Bertunang
Buat mereka yang alami masalah sedemikian, mungkin anda boleh ambil nasihat daripada seorang guru ni. Memang sesuai buat renungan mereka yang sudah bertunang atau mempunyai calon isteri untuk dinikahi!

1. Permainan Syaitan

Kepada mereka yang sudah bertunang atau sudah cop wanita itu untuk menghalalkannya.
Kata seorang guru:
Apabila kamu bertunang dengan istisyarah atau istikharah, kemudian kamu diuji dengan wanita lain yang lebih dilihat lebih balk, itutandanya tunangan kamu itu yang terbaik. lni tandanya tunangan kamu itu yang terbaik. lni kerana syaitan sedang mengada adakan keburukannya agar pernikahan kamu terbatal. Maka tatkala akad nikah sempurna, hilanglah fitnah syaitan, bahagialah rumah tanggamu.
Manakala kebiasaan pada perhubungan secara tidak baik, pasangan akan sentiasa dihias oleh syaitan, lantas dia tidak dapat melihat keburukan pasangannya. Maka tatkala lafaz akad nikad sempurna, hilanglah hiasan syaitan, maka terdedahlah satu persatu aib, lalu berlakulah penceraian dan sebagainya.

2. Berdosa Ganggu Tunangan Orang!

Jika sudah cop wanita itu untuk menghalalkannya dan kedua dua setuju berserta seorang saksi dikira tunang secara Islam cumanya adat melayu menyarungkan cincin buat pihak perempuan itu yang menampakkan is lebih jelas dan lebih hormat dan status Mika dia sudah menjadi tunang orang tidak boleh diganggu. Hukumnya berdosa.

3. Jangan Terlalu Melayan Yang Lain!

Jika sudah mempunyai calon, jangan terlalu melayan yang lain. Bimbang, dalam senyap ada yang menyimpan perasaan dan harapan walau sekadar sahabat balk. Bila dah memilihbakal pasangan, hentikanlah pencarian, bakal pasangan, hentikanlah pencarian, tundukkanlah pandangan dan lakukan istikharah berterusan. Apapun manusia merancang, Allah merancang, sebaik balik perancang itu Allah SWT.
Jadi, jangan lah bertunang terlalu lama. Percepatkanlah kepada perkahwinan. Inshaallah moga diredhai Allah selalu. Sepanjang menuju ke alam perkahwinan.
ads 2

0 Response to " “JIKA SUDAH MEMPUNYAI CALON, JANGAN TERLALU MELAYAN YANG LAIN!” – GURU INI ‘SEKOLAHKAN’ LELAKI YANG SUDAH BERTUNANG "

Post a Comment